Coen Moulijn speelde vanaf de jaren vijftig tot en met het begin van de zeventiger jaren als linksbuiten voor Feyenoord en het Nederlands elftal en wordt over het algemeen beschouwd als de beste dribbelaar die het Nederlandse voetbal ooit heeft gekend.
De jeugdjaren
Coenraadt Moulijn, zoals zijn volledige naam luidt, werd op 15 februari 1937 geboren in Rotterdam en groeide op in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van de havenstad. Tijdens zijn jeugdjaren speelde Moulijn voor Xerxes en bij deze Rotterdamse club maakte hij als zeventienjarige ook zijn debuut in het eerste elftal. De jonge aanvaller onderscheidde zich door zijn talent en vaak onnavolgbare acties op de linkerflank, alhoewel hij ook enige irritatie bij zijn medespelers opriep omdat hij graag pingelde en zelden de bal afgaf aan een teamgenoot.
Het duurde dan ook niet lang voordat Feyenoord belangstelling toonde, maar in eerste instantie was Moulijn niet erg geinteresseerd in Feyenoord. Sparta toonde ook belangstelling, maar zette de interesse niet door omdat men de linkerflankspeler te solistisch vond. Uiteindelijk maakte Coen Moulijn in de zomer van 1955 de overstap naar de club uit Rotterdam-Zuid. Feyenoord betaalde voor de dribbelaar een bedrag van 28.000 gulden, wat destijds een zeer fors bedrag was.
Coen Moulijn en Feyenoord
Op 18 september 1955 maakt de linksbuiten zijn debuut voor Feyenoord in de thuiswedstrijd tegen MVV. Het duurt niet lang voordat Moulijn met zijn onnavolgbare acties en loepzuivere voorzetten de lieveling wordt van de Feyenoord-supporters en zijn aanwezigheid in het elftal van de Rotterdammers trekt duizenden voetbalfans naar de Kuip. De toenmalige voorzitter Kieboom zei destijds dat als ze Coen Moulijn alleen op de middenstip zouden zetten, er alleen al daarvoor tienduizend supporters naar het stadion zouden komen.
Uiteindelijk komt Moulijn tussen 1955 en 1972 tot 487 competitiewedstrijden uit voor Feyenoord, dit aantal is sindsdien door geen enkele Feyenoorder overtroffen. In die 487 matches kwam hij tot 84 doelpunten. Tijdens zijn loopbaan bij Feyenoord wint Coen Moulijn vijf keer het landskampioenschap, tweemaal de KNVB Beker, de Europacup 1 (de voorloper van de Champions League) en de Wereldbeker.
Het Nederlands Elftal
De linkeraanvaller komt 38 keer uit voor het Nederlands elftal en wist in deze matches 4 keer te scoren. Hij was echter niet onomstreden in Oranje. Omdat Coen Moulijn zijn momenten afwachtte, solistisch speelde en wisselvallig was, was niet iedere bondscoach van het Nederlands elftal gecharmeerd van de linksbuiten.
Na spelersloopbaan
Tijdens zijn actieve carriere was de voetballer al een dames- en herenkledingzaak begonnen in Rotterdam en na zijn voetballoopbaan ging Mister Feyenoord hiermee verder. Hij heeft deze modezaak tot aan zijn dood in 2011 gehad.
Op nieuwjaarsdag 2011 wordt Coen Moulijn getroffen door een herseninfarct en wordt direct opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand verslechtert echter snel en uiteindelijk overlijdt de beste Nederlandse dribbelaar ooit op 4 januari 2011 op 73-jarige leeftijd.
Bij de uitvaart van de voormalige voetballer bewijzen duizenden Feyenoord-supporters hun held de laatste eer. Bij het stadhuis hangt er een spandoek met de tekst ‘Coen, jij blijft de grootste’ en de rouwstoet wordt onderweg begeleid door brandende fakkels en Feyenoord-songs.
Als eerbetoon is de Marathonweg bij de Kuip in 2011 omgedoopt tot Coen Moulijnweg en staat er een beeld van de linksbuiten bij het Feyenoord-stadion.