Ajax KNVB

Bobo Sal-affaire: voetbalschandaal uit de jaren 50

Voetbal Contract Bureau

Een van de grootste schandalen uit de beginjaren van het betaalde voetbal in Nederland was de Bobo Sal-affaire.

Ajax, BVC Amsterdam en Vladimir Sal

Bij deze geruchtmakende affaire waren bestuurders van BVC Amsterdam, Ajax en de Joegoslavische voetballer Vladimir ‘Bobo’ Sal van Dinamo Zagreb betrokken en leidde tot veel commotie in de Nederlandse voetbalwereld, schorsingen, politieonderzoek en zelfs de toenmalige Minister van Justitie bemoeide zich met deze zaak.

Meerdere contracten?

De Bobo Sal-affaire begint in de eerste maanden van 1957, als de talentvolle Joegoslaaf een aantal keren met Ajax meetraint en een goede indruk maakt in een vriendschappelijke match tegen De Graafschap. Doordat diverse Europese clubs interesse hebben in de aanvaller, laat Ajax Vladimir Sal een voorcontract tekenen, zodat hij vanaf de zomer, en na het einde van de competitie in Joegoslavie, kon aansluiten bij de Amsterdamse selectie.

BVC Amsterdam, een andere Amsterdamse club, was ook geïnteresseerd in Sal. De club beweerde dat Bobo Sal al een contract bij hen had getekend. Hierop stelde de KNVB een onderzoek in naar de zaak. Ivo Samkalden, de toenmalige Minister van Justitie, bemoeide zich ook met de kwestie en wilde Sal het land uitzetten, omdat de voetballer volgens de bewindsman asiel had aangevraagd in Zweden, maar die beslissing werd uiteindelijk uitgesteld tot het najaar van 1957.

Onderzoek van de KNVB

Na het onderzoek van de Nederlandse voetbalbond, beweerde men vanuit de bondsburelen dat BVC Amsterdam en hun manager De Stoop niets te verwijten viel en dat Ajax de voetballer gedwongen had om een contract te tekenen. Vladimir ‘Bobo’ Sal beweerde namelijk dat hij door Ajax ontvoerd was en onder dwang een overeenkomst had moeten tekenen. Hierop werden diverse bestuursleden van Ajax, waaronder Wim Volkers, door de KNVB (voorwaardelijk) geschorst. In reactie hierop diende Ajax zeven klachten in tegen Sal.

Onderzoek van sportjournalist Kick Geudeker

Het schandaal kreeg een opvallende wending toen sportjournalist Kick Geudeker de opvallende zaak ging onderzoeken. Hij sprak met een groot aantal betrokkenen, waaronder ook Bobo Sal, en uiteindelijk kon hij bewijzen dat de Joegoslaaf niet door de Ajax-bestuurders was ontvoerd en ook niet gedwongen was een overeenkomst te tekenen. De voetballer beweerde tegenover de politie en de rechterlijke macht dat hij helemaal geen contract had getekend, noch bij Ajax, noch bij BVC Amsterdam. De Bobo Sal-affaire beheerste het nieuws in Nederland inmiddels dusdanig, dat er zelfs vragen gesteld werden in de Tweede Kamer.

De KNVB sprak na het onderzoek van Kick Geudeker de Ajax-bestuursleden vrij. De Stoop werd in de loop van 1957 zelfs gearresteerd, omdat hij de Joegoslavische speler had aangezet tot het geven van een valse verklaring. In 1958 schorste de KNVB Stoop voor drie jaar vanwege zijn rol in de affaire. Dat weerhield hem overigens niet van om later in zijn carriere vooraanstaande posities te bekleden bij diverse betaald voetbalclubs en notabene ook bij de KNVB.

De hoofdrolspeler Bobo Sal

En de hoofdrolspeler zelf? Die wachtte de uitkomst van het schandaal en het politieonderzoek niet af en vluchtte zonder paspoort via Duitsland en Oostenrijk naar zijn vaderland Joegoslavie. Daar probeerde hij het weer bij zijn oude club Dinamo Zagreb, maar daar was men niet geinteresseerd in deze omstreden voetballer. Daarna probeerde hij het bij diverse andere clubs, maar zonder succes. In Wenen werd hij door de Oostenrijkse politie gearresteerd vanwege een Nederlands opsporingsbevel, maar hij werd redelijk snel na zijn aanhouding weer vrijgelaten. Inmiddels had hij ook van de FIFA een schorsing tot 1 januari 1960 gekregen.

Om onduidelijke redenen keerde Bobo Sal in 1959 terug naar Nederland, waar hij bij de grens bij Vaals werd gearresteerd door de Nederlandse politie. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem daarop tot zes maanden cel (met aftrek) vanwege meineed. Uiteindelijk kwam Vladimir Sal nog wel aan voetballen toe bij LASK Linz in Oostenrijk, waar hij tot 1962 actief was.

Scherpere controle op transfers

De Bobo Sal-affaire had uiteindelijk ook nog wel een positief effect: door de zaak rondom de Joegoslavische voetballer kwam er scherper toezicht op transfers in het Nederlandse betaalde voetbal.