Renze de Vries (1930-2012) was een markante figuur in de Nederlandse voetbalwereld. De varkenshandelaar uit Marum was van 1983 tot en met 1989 voorzitter van FC Groningen en beleefde in die periode zowel hoogtepunten als dieptepunten.
Succesvol in de varkenshandel
De Vries werd geboren op 5 oktober 1930 in Marum. Zijn vader was veehouder en de opa aan vader’s kant veehandelaar, dus het veebedrijf werd hem met de paplepel ingegoten. Tijdens zijn tienerjaren ging hij al mee naar veemarkten, dus het was geen verrassing dat de man uit Marum ook in de veehandel terechtkwam. De selfmade man was succesvol en verdiende een zeer goed belegde boterham verdiende met de varkenshandel.
Bestuurslid en voorzitter van FC Groningen
Via GVAV, de voorloper van FC Groningen, raakte hij betrokken bij het professionele voetbal in Groningen. Vanwege zijn handelsgeest wordt hij door het bestuur meerdere keren gevraagd om hen te helpen en uiteindelijk hapt De Vries toe en maakt hij onderdeel uit van de leiding van FC Groningen. De bestuurstaken voert hij zo succesvol uit, dat hij uiteindelijk in 1980 voorzitter wordt van de Groningse club.
Succesvolle jaren onder Renze de Vries
Onder leiding van De Vries beleefde FC Groningen een succesvolle periode. De club, in het seizoen 1979/1980 gepromoveerd naar de Eredivisie, vestigt zich op het hoogste niveau als subtopper. Het is de droom van Renze de Vries om de traditionele top-3 uit te dagen en succesvol te zijn in Europa. Tijdens zijn bewind worden er een aantal memorabele wedstrijden op Europees niveau in stadion Oosterpark gespeeld, onder andere tegen Internazionale en Atletico Madrid. Onder het voorzitterschap van de varkenshandelaar uit Marum worden er ook spelers naar Groningen gehaald die tegen de top van het Nederlandse betaald voetbal aanschuren, waaronder Rene Eijkelkamp, John de Wolf, Johan Neeskens en Adri van Tiggelen.
Ook op de KNVB-burelen in Zeist wordt het voorzitterschap van Renze de Vries opgemerkt en wordt hij gevraagd plaats te nemen in het Bestuur Sectie Betaald Voetbal, een uitnodiging die hij maar al te graag accepteert.
De schaduwkant van de successen
De successen van FC Groningen bleken echter ook een schaduwkant te hebben, die door klokkenluider Ton van Dalen en Johan Derksen naar buiten werd gebracht via een publicatie in Voetbal International. De FIOD valt binnen bij FC Groningen en uit onderzoek van deze fiscale opsporingsdienst bleek er sprake van een zwartgeld-affaire, waarbij de voorzitter zwart tekengeld betaalde aan de spelers.
In eerste instantie ontkent de voorzitter, maar later geeft hij toe dat er sprake was van onregelmatigheden. Hij benadrukt in de media echter wel dat hij het deed voor de club en dat hij zich nooit aan welke transactie dan ook verrijkt heeft. De affaire betekent het einde van het voorzitterschap van De Vries. Het Groningse schandaal brengt de club door naheffingen en boetes aan de rand van de afgrond, maar door diverse acties wordt de club gered.
Vijf dagen in de gevangenis
Renze de Vries en diverse bestuursleden worden door de rechter tot gevangenisstraffen veroordeeld. De ex-preses moet van de rechter acht maanden achter de tralies zitten, maar na vijf dagen wordt De Vries al vrijgelaten uit de gevangenis van Heerhugowaard vanwege een slechte gezondheid. Uiteindelijk verleent Koningin Beatrix hem gratie.
De slechte gezondheid speelt hem de jaren daarna meer en meer parten, en lijdt hij onder andere aan de ziekte van Alzheimer. Op 7 mei 2012 overlijdt een van de markantste voorzitters van FC Groningen in een verpleegtehuis in Assen.
Taalgebruik van Renze de Vries
De oud-voorzitter van FC Groningen stond ook bekend om zijn opvallende taalgebruik. Zo vertelde hij net na de zwartgeld-affaire dat ‘het zwaard van Damascus’ boven de club hing. Daarnaast vertelde hij ook eens dat het niet goed ging met een kennis van hem en dat deze op de ‘fancy fair’ lag.