Stadion Galgenwaard is de thuisbasis van FC Utrecht, de professionele voetbalclub uit Utrecht, die uitkomt op het hoogste niveau van het betaalde voetbal in Nederland, de Eredivisie.
Het stadion kenmerkt zich onder andere door een modern hoofdgebouw, waarin veel glas is verwerkt en steile, hoge tribunes. De totale capaciteit van Stadion Galgenwaard is 23.750 toeschouwers en de voetbalsupporters kunnen plaatsnemen op vier tribunes: de Noordtribune, de Zuidtribune, de Bunnikside en de Cityside.
Historie van Stadion Galgenwaard
De naam van het stadion doet in de Nederlandse taal vermoeden dat op deze plek in de Middeleeuwen executies werden uitgevoerd, maar dat is zeker niet het geval. De plek werd namelijk honderden jaren lang gebruikt voor land- en tuinbouw.
De geschiedenis van het Utrechtse stadion gaat terug naar de dertiger jaren in de vorige eeuw. Na verschillende discussies met het toenmalige Ministerie van Oorlog, die geen voorstander was van een stadion in Utrecht, werd het sportcomplex uiteindelijk toch gebouwd en de Utrechtse clubs DOS en Hercules speelden er hun thuiswedstrijden. Daarnaast werden er ook andere evenementen georganiseerd zoals congressen voor Jehova’s getuigen, turn-evenementen en atletiekwedstrijden.
In 1970, fuseerden de Utrechtse voetbalclubs Velox, Elinkwijk en DOS tot de nieuwe professionele voetbalclub FC Utrecht en vanaf dat moment had de nieuwe club Stadion Galgenwaard als thuisbasis. Tot aan de jaren zeventig voldeed het stadion goed, maar mede door de opkomst van het hooliganisme en hogere eisen qua veiligheid en comfort voor supporters, voldeed het enigszins verouderde stadion niet meer en werd er in 1981 begonnen aan de bouw van een nieuw stadion.
In augustus 1982 werd Stadion Nieuw Galgenwaard opgeleverd en destijds voldeed het aan de meest strenge eisen en werd het in de internationale voetbalwereld als voorbeeld gebruikt als stadion voor middelgrote clubs. Revolutionair waren onder andere de grachten rond het speelveld, de vele uitgangen waardoor het stadion in 3 minuten ontruimd kon zijn en de bedrijfsruimten die in het stadion gevestigd waren.
Stadion Nieuw Galgenwaard voldeed voor ruim twintig jaar uitstekend, maar kort na de eeuwwisseling was het toch noodzakelijk om het stadion te moderniseren, hetgeen in fases werd gedaan. In het voetbalseizoen 2004-2005 waren de verbouwingsactiviteiten afgerond en werd de naam weer veranderd in Stadion Galgenwaard.
Lionel Messi in Stadion Galgenwaard
Stadion Galgenwaard wordt niet alleen gebruikt voor wedstrijden van FC Utrecht. Door de jaren heen, heeft het Nederlands elftal ook diverse vriendschappelijke wedstrijden in Utrecht gespeeld. Daarnaast heeft het Nederlands vrouwenelftal en Jong Oranje ook kwalificatiewedstrijden in de Utrechtse voetbaltempel gespeeld.
De accommodatie deed ook dienst als stadion voor de finale van het jeugd WK van 2005 in Nederland. De finale vond plaats in Stadion Galgenwaard, waar de toeschouwers een jonge Lionel Messi in de eindstrijd zagen schitteren en hij ervoor zorgde dat Argentinie jeugd-wereldkampioen werd.
FC Utrecht Museum
In het stadion is ook het FC Utrecht Museum gevestigd, waarin je een tentoonstelling kunt bekijken van interessante attributen en prijzen uit het roemruchte verleden van FC Utrecht. Tot de interesse museumstukken behoren onder andere wedstrijdshirts, de KNVB Bekers uit 1985, 2003 en 2004 en de Nederlandse Super Cup/Johan Cruijff Schaal uit 2004.