KNVB

Historie van de Johan Cruijff Schaal

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal luidt traditiegetrouw de start van het nieuwe Nederlandse voetbalseizoen in. Een week voordat de overige teams de wei weer worden ingestuurd, spelen de landskampioen en de bekerwinnaar tegen elkaar. Als de landskampioen ook de bekerwinnaar is van het voorgaande seizoen, dan treedt de kampioen tegen de nummer twee van de competitie aan.

Geschiedenis van Johan Cruijff Schaal

De geschiedenis van de Johan Cruijff Schaal start al in 1949. Toen speelde landskampioen SVV tegen Quick Nijmegen, dat de beker had veroverd, om de Nederlandse Supercup. Daarna duurde het maar liefst tot 1991 voordat de KNVB dit initiatief weer in ere herstelde.

De wedstrijd om de PTT Telecom Cup, zoals de Supercup gedoopt werd, vond oorspronkelijk plaats in de Rotterdamse Kuip. De eerste PTT Telecom Cup werd gewonnen door Feyenoord, dat zich vanaf 1991 vijf keer op rij kwalificeerde voor de finale, maar zich na de winst in de eerste editie, de daaropvolgende vier keer telkens gewonnen moest geven tegen Ajax of PSV.

In 1996 veranderde de finale tussen de kampioen en bekerhouder naar de huidige vorm. De wedstrijd verhuisde van Rotterdam naar de Amsterdam ArenA en de naam van de trofee werd gewijzigd naar Johan Cruijff Schaal.

FC Utrecht zorgde in 2004 voor een unieke prestatie door in de finale in Amsterdam Ajax met 2-4 te verslaan. Opvallend daarbij was dat de club uit de Domstad in de laatste vijf minuten maar liefst drie keer scoorde. De Utrechters waren de eerste club buiten de traditionele top 3 die de Johan Cruijff Schaal wonnen, nadien volgden ook AZ, FC Twente en PEC Zwolle het voorbeeld van de club uit het midden van het land.

De trofee

De trofee, de Johan Cruijff Schaal, heeft een specifiek ontwerp dat naar de naamgever van de trofee verwijst. De Supercup schaal heeft veertien hoeken, verwijzend naar het legendarische rugnummer van Johan Cruijff. Daarnaast is de beeltenis van Nederlands beste voetballer ooit ook in de tinnen schaal verwerkt.