Het “boekje van Jan Reker” verwijst naar een vermeend notitieboekje van voormalig voetbaltrainer Jan Reker met namen van voetballers en hun favoriete hoek bij strafschoppen.
Het boekje van Jan Reker en Hans van Breukelen
Jan Reker’s notitieboekje kreeg in Nederland bekendheid door Hans van Breukelen, die zich door de informatie in het “boekje van Reker” ontwikkelt tot een specialist in het stoppen van penalties. Reker is een echt vakidioot, in de positieve zin van het woord, en bekijkt iedere dag voetbalwedstrijden op TV. Als hij zelf niet in staat is om wedstrijden te bekijken, dan heeft de trainer-coach thuis twee videorecorders die de wedstrijden opnemen. Bij strafschoppen noteert Jan Reker de hoek, hoe de aanloop van de strafschopnemer is en andere bijzonderheden.
Strafschoppen en belangrijke finales
Deze informatie wordt door PSV-doelman Hans van Breukelen veelvuldig gebruikt en speelt een essentiele rol in belangrijke wedstrijden aan het eind van de jaren tachtig. De Europacup I finale in 1988 tussen PSV en het Portugese Benfica wordt door strafschoppen beslist. In de normale reeks moet ‘De Breuk’ ondanks de informatie in het boekje van Jan Reker vijfmaal de bal uit het doel halen, alhoewel hij er wel twee keer dichtbij zit. In de knockout-reeks pakt hij de penalty van Benfica-speler Veloso en bezorgt daarmee PSV een van de grootste prijzen in de historie van de club.
In datzelfde jaar speelt het Nederlands elftal ook de finale van het Europees Kampioenschap in Duitsland. Tegenstander Sovjet-Unie krijgt op een gegeven ogenblik tijdens de eindstrijd een penalty, waarop Hans van Breukelen naar strafschopnemer Igor Belanov toewandelt en met zijn vinger naar zijn oog wijst, waarmee hij duidelijk wil maken dat hij weet in welke hoek Belanov gaat schieten. De Nederlandse doelman stopte inderdaad de strafschop…
Het boekje bleek geen boekje…
Alhoewel de media en de voetbalfans het altijd hadden over het “boekje van Jan Reker”, blijkt er nooit een notitieboekje bestaan te hebben, zo blijkt uit een interview van het Eindhovens Dagblad met de voormalige oefenmeester: “Ik heb een kaartenbak aangelegd, waarin de gegevens per land en club waren geordend. Per speler had ik een kaart. Ik haalde mijn informatie ook van tv. Thuis liet ik altijd twee video’s meedraaien. Op een gegeven moment had ik vier bakken met gegevens van 1500 tot tweeduizend voetballers. Mijn zogenaamde boekje was dus helemaal geen boekje, maar een kaartenbak.”
Het einde van Jan Reker’s boekje
Helaas bestaat de informatie van Jan Reker niet meer: in 1995 moest de trainer-coach vanwege rugproblemen zijn loopbaan als oefenmeester beeindigen. Reker was hier zo teleurgesteld over, dat hij bij een verhuizing naar een andere plaats, zijn kaartenbak in de open haard heeft gegooid..