Voetbalboeken

Het eeuwige gezeik – Kluun en Ronald Giphart

Het eeuwige gezeik - Kluun Ronald Giphart

Als supporter van het Nederlands elftal heb je het de laatste tijd niet makkelijk, maar in Het eeuwige gezeik leren Ronald Giphart en Kluun de voetballiefhebber op een alternatieve manier naar het Nederlands elftal kijken.

Doordat Oranje zich niet gekwalificeerd heeft voor het Europees Kampioenschap in 2016 en het WK voetbal in 2018, mag er gerust gesproken worden van een magere periode voor het Nederlands elftal. Het is echter niet de eerste keer in de geschiedenis van het nationale voetbalelftal dat er minder gepresteerd wordt.

Voor het grootste gedeelte van de 20e eeuw was Nederland op internationaal niveau helemaal geen toonaangevend land en aan het begin van van de jaren tachtig van de vorige eeuw waren de prestaties van Oranje ook helemaal niet zo goed, totdat de generatie Van Basten – Gullit – Rijkaard zich aandiende.

Het eeuwige gezeik: was Oranje echt wel zo goed?

Kluun en Giphart proberen in Het eeuwige gezeik de prestaties van het Nederlands elftal in perspectief te plaatsen: was Oranje echt wel zo goed? Hoe pijnlijk waren de verloren WK-finales in 1974 en 1978? Hoogtepunt voor Nederland was de winst op het Europees Kampioenschap in 1988, maar speelden we op dat toernooi echt wel zo goed? In 1998 was het nationale elftal een van de grote favorieten op het WK voetbal, waarom werden we op dat mondiale toernooi geen wereldkampioen? Op de WK’s van 2010 en 2014 werden de tweede en derde plaats behaald, maar was dat echt wel zo goed als we denken?

Het eeuwige gezeik van Kluun en Ronald Giphart is op een vlotte manier geschreven en de leuke, humoristische anekdotes zorgen ervoor dat je dit onderhoudende sportboek maar moeilijk weg kan leggen.

Ronald Giphart

Ronald Giphart werkte tijdens zijn studie Nederlands aan de Universiteit van Utrecht aan zijn eerste boek Ik ook van jou. Als bijbaan werkte hij als portier in een ziekenhuis en in de nachtelijke uren schreef hij zijn gedachten neer. Na zijn debuutroman, volgden diverse succesvolle titels, waaronder Giph, Phileine zegt sorry en Troost. Daarnaast schreef hij ook diverse culinaire boeken. Ronald Giphart is al sinds jonge leeftijd fan van Feyenoord.

Kluun

Kluun’s echte naam is Raymond van de Kundert en hij werkte jarenlang als marketeer. Nadat zijn vrouw overleed aan kanker, stortte de auteur zich op heftige wijze in het nachtleven van Amsterdam. Nadat hij tot het besef was gekomen dat die levensstijl niet gezond was, vertrok hij met zijn dochter naar Australië, om in een camper het reusachtige land te doorkruisen. Daar schreef hij ook zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter. Kluun is afkomstig uit Tilburg, maar is sinds zijn kinderjaren al supporter van Ajax.