Heb je nieuwe keepershandschoenen gekocht en wil je ze klaarmaken voor het eerste gebruik, bijvoorbeeld voor de eerste training van het nieuwe seizoen of je eerstkomende wedstrijd? Dan dien je wel een aantal stappen te doorlopen om je handschoenen optimaal te prepareren voor het eerste gebruik!
Verwijder verpakkingsmateriaal
Als je nieuw materiaal hebt gekocht, dan dien je uiteraard het verpakkingsmateriaal van je keepershandschoenen te verwijderen, maar hou er ook rekening mee dat er bij veel handschoenen ook een doorzichtig plastic laagje folie over het materiaal zit, dit dien je er ook vanaf te trekken.
Spoelen keepershandschoenen
Daarna spoel je het beschermingsmiddel uit het foam van je handschoenen. Dit doe je door een handschoen aan te trekken, onder een stromende kraan met lauw water van ongeveer 30 graden Celsius te houden en met je andere hand knijp je in de vingers en de handpalm. Wrijf niet over de handschoen, maar verwijder het beschermingsmiddel door het knijpen in de handschoen. Ga hiermee door totdat je het gevoel hebt dat het middel is verwijderd uit je keepershandschoen.
Bewaren in handdoek
Knijp de handschoen na het spoelen goed uit en bewaar ze in een handdoek. Om te voorkomen dat de duim vastgeplakt wordt aan de rest van de keepershandschoen, bedek je de overige vingers eerst en vouw je de duim over het gedeelte van de handdoek dat het overige gedeelte bedekt. Voor de andere handschoen herhaal je bovenstaande handelingen.
De eerste training of wedstrijd
Bevochtig je keeepershandschoenen voor de eerste wedstrijd of training, hiermee optimaliseer je de grip en voorkom je scheuren in je materiaal. Het vochtig houden van je handschoenen is echt een van de basisregels voor een keeper. Hou er echter wel rekening mee dat het foam in je handpalm al na het eerste gebruik tekenen van slijtage kan vertonen. Dit heeft echter geen invloed op de werking van de handschoenen, de grip is nog volledig van kracht en zal pas zijn kracht verliezen als de dikke foamlaag volledig van de keepershandschoenen verdwenen is.
Keepershandschoenen na gebruik
Spoel na het gebruik van je hanschoenen het materiaal goed uit met lauw water en laat ze op een natuurlijke manier drogen. Droog je handschoenen nooit op een centrale verwarming, voor een open haard, met een föhn, in een droogtrommel of in direct zonlicht. Overtollig vocht knijp je uit je keepershandschoen, het water eruit wringen is ook uit den boze.
Bewaar je handschoenen daarna in een koele en redelijk vochtige omgeving. Veel doelmannen gebruiken hiervoor ook een speciaal keeperstasje.
Slijtage keepershandschoenen
Zelfs als je de bovenstaande stappen tot in perfectie uitvoert, zullen de handschoenen uiteindelijk toch slijtage gaan vertonen. Dit is normaal en mede afhankelijk van de ondergrond, het aantal wedstrijden en trainingen, de leeftijd van de doelman en de keeperstechniek. Een doelman van een professionele voetbalclub gebruikt al gauw 20 tot 40 paar keepershandschoenen per seizoen.
(Bronnen: Keepable YouTube, The One Glove)