Voetbalspullen

Scheenbeschermers – verplichte bescherming tijdens voetbalwedstrijden

Voetballer scheenbeschermer

Scheenbeschermers dienen door iedere voetballer gedragen te worden tijdens een competitiewedstrijd, het maakt niet uit of je nu als amateur speelt of actief bent in het betaalde voetbal. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, maten en soorten.

Het maakt niet uit of je buiten op het veld of binnen in de zaal actief bent, als voetbalspeler weet je dat je tijdens een voetbaltraining of -wedstrijd vroeg of laat een schop tegen je schenen krijgt en deze kwetsuur kan behoorlijk vervelend zijn.

Daarnaast maken blessures aan de schenen ongeveer 10% uit van alle voetbalgerelateerde blessures in Nederland en dat heeft er bij de KNVB toe geleid om scheenbeschermers tijdens competitiewedstrijden verplicht te stellen voor alle voetballers in Nederland, ongeacht het niveau. De Nederlandse voetbalbond raadt overigens ook aan om scheenbeschermers te dragen tijdens trainingen, maar de KNVB heeft dit niet verplicht gesteld.

Geschiedenis van scheenbeschermers

Voor het ontstaan van scheenbeschermers moeten we terug naar de 19e eeuw, toen Nottingham Forest – speler Samuel Weller Widdowsonin zijn schenen wilde beschermen tijdens voetbalwedstrijden en een stuk van zijn cricket-outfit afsneed en dit over zijn kousen bond. Hij werd in eerste instantie door zijn ploeggenoten belachelijk gemaakt, maar toen men bij Nottingham Forest zag hoe effectief deze bescherming was, vond zijn voorbeeld al snel navolging en daarmee werd het voetbalelftal uit het Engelse Nottingham het eerste team ter wereld dat scheenbeschermers droeg.

Soorten scheenbeschermers

In de loop van de jaren zijn deze voetbaluitrusting verder ontwikkeld en worden de beschermers tegenwoordig van kunststof gemaakt. Als je kijkt naar wat er tegenwoordig op de markt verkrijgbaar is, dan zijn de voetbalscheenbeschermers in de volgende soorten onder te verdelen:

Plastic

De plastic versie is over het algemeen de goedkoopste scheenbeschermer, maar biedt ook het minste bescherming aan de voetbalspeler.

Schuimrubber

Schuimrubber scheenbeschermers zijn zeer licht, comfortabel om te dragen, maar bieden over het algemeen niet veel bescherming aan de voetballer.

Fiberglass

Ook deze beschermers zijn licht, maar bieden in tegenstelling tot de schuimrubber variant wel goede bescherming. Fiberglass scheenbeschermers zijn echter weinig flexibel.

Polyurethaan

De scheenbeschermers van polyurethaan zijn minder licht dan de andere varianten, maar zijn wel zeer stevig en bieden voetballers de beste bescherming tijdens wedstrijden.

Aan sommige scheenbeschermers zit een kous bevestigd die de beschermer beter op zijn plek houdt en de enkel ook enige bescherming biedt. Houd in ieder geval nooit de scheenbeschermer met een elastiek op zijn plaats, aangezien een elastiek de bloedtoevoer afknelt.

Welke scheenbeschermer kiezen?

Uiteraard is het kiezen van de juiste scheenbeschermer een persoonlijke keuze. Wil je liever een lichte of een zwaardere variant? Wat vind je belangrijker, een comfortabel gevoel, maximale bescherming? Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende vrijheid hebt om te bewegen en ze je een veilig gevoel geven.

Scheenbeschermers kopen

Scheenbeschermers voor zowel kinderen als volwassenen zijn in (online) sportwinkels als vanaf ongeveer 10 Euro verkrijgbaar.

Maak na gebruik je beschermers wel met enige regelmaat schoon, daarmee voorkom je de vorming van bacteriën.